Hae
Fundamental

Pienissä lupauksissa piilee valtava muutosvoima

Vuoden ensimmäisinä päivinä on ollut ihana seurata eri puolilla julistettuja uuden vuoden lupauksia, joihin ihmiset kiteyttävät tavoitteitaan tulevalle vuodelle. Vuosittain valtaosa näistä lupauksista tiivistyy terveyden ja oman hyvinvoinnin kohentamiseen. Joillekin kyse on haitallisten tapojen karistamisesta, joillekin entistä parempien valintojen mahdollistamisesta. Uuden vuoden lupauksiin sisältyy kaikkinensa arvokas mahdollisuus keskittää huomionsa itsestä lähteviin muutostarpeisiin. Taustavoimana voivat toki vaikuttaa monet muutkin tekijät kuin omat tarpeet. Tällaisia voivat olla muun muassa koetut paineet, itseen kohdistuva tyytymättömyys tai tiukat ihanteet.

HYVÄ LUPAUS VAATII LAATIJAANSA POHTIMAAN MITÄ JA MIKSI?

Viimeisten vuosien aikana terveyspainotteisten lupausten tulokulma on tuntunut muuttuvan aiempaa pehmeämmäksi. Ikivihreiden kestosuosikkien ohi on pyyhältänyt pysähtymisen ja palautumisen painottuminen. Jo vuonna 2014 markkinointialalla toimiva tuttavani sanoi, että vallinnutta fitnessbuumia seuraava megatrendi tulee asettumaan suorittamisen jatkumon toiseen ääripäähän. Vetäväthän magneetin vastanavatkin toisiaan voimakkaasti puoleensa. Pidän näiden pehmeiden ja huoltavien terveystekojen esiin nousua äärimmäisen positiivisena ilmiönä. Pohdin silti, mikä olisi pitkällä matkalla se kullekin itsellensä eri elämäntilanteisiin asettuva, joustava keskitie. Sellainen, josta saisi ajoittain valita helppoja tai haastavia sivuteitä taivallettaviksi – kuitenkin aina turvallisesti keskitielle palaten.

Tällaisen tasapainon pitkäkestoinen ylläpysyminen kiteytyy siihen, että ihminen tuntee riittävissä määrin itseensä suuntaavat vaatimukset ja kykenee pitämään nämä tasapainoisessa suhteessa olemassa oleviin voimavaroihinsa nähden. Usein onnistuneen lupauksen ensimmäinen tarkasteltava tekijä onkin tunnistaa mitä haluaa saavuttaa ja miksi se on itselle tärkeää. Huomionarvoista on myös se millaiset resurssit itsellä on lupauksensa lunastamiseen.

LUPAUKSEN TEHNYT SAAVUTTAA HALUAMANSA TODENNÄKÖISEMMIN

Lähes puolet ihmisistä tekee vuosittain uuden vuoden lupauksia. Valtaosa onnistuukin lupauksissaan, ainakin jonkin aikaa. Eräässä tutkimuksessa lupauksen tehneet onnistuivat haluamissaan terveysmuutoksissa kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin lupauksen tekemättä jättäneet. Luku ei ole absoluuttinen, mutta antaa hyvin suuntaa sille, että uuden vuoden lupauksien tekeminen kannattaa – epäonnistumisen mahdollisuuksista huolimatta. Onnistumisen todennäköisyyttä lisäsi nimittäin myös yrittämiskertojen määrä. Tämä kiteyttää hyvin muutosten inhimillisen luonteen. Ne harvoin, jos koskaan, osuvat kerrasta kohdalleen. Tunnusomaisempaa on, että muutokset tapahtuvat lähes säännönmukaisesti yritysten, erheiden ja näistä kertyvien oppien ja onnistumiskokemusten kautta.

LUPAUS KONKRETISOITUU TEOIKSI MONIEN VAIHEIDEN KAUTTA

Elämäntapamuutoksien etenemistä on luontevinta kuvata muutosvaihemallin kautta. Tässä muutoksen toteutuminen jaetaan tyypillisimmin viiteen vaiheeseen, joista kolmea ensimmäistä kuvataan toimintaa edeltäviksi vaiheiksi ja kahta jälkimmäistä toiminnan jälkeisiksi vaiheiksi. Myös valmistautuminen itsessään on kuitenkin jo osa tärkeää ja tarpeellista muutokseen suuntaavaa toimintaa.

 1. Esiharkinta
  • Muutos saattaa käydä mielessä, mutta ihmisellä ei ole vielä suoraa aikomusta muuttaa käytöstään.
  • Usko omiin onnistumismahdollisuuksiin saattaa herättää epävarmuutta tai puuttua kokonaan.
 2. Harkinta
  • Muutoksen tarve tulee tietoiseksi, mutta ei vielä etene toimintaan.
  • Motivaatio muutosta kohtaan alkaa lisääntymään, mutta jää vielä liian alhaiseksi johtaakseen toimintaan (ns. ”uinuva motivaatio”).
 3. Valmistautuminen
  • Tehdään päätös muutoksesta, etsitään tietoa ja apua muutoksen tueksi.
  • Muutosyritysten kokeilua ja uusien toimintamallien hakemista.
 4. Toiminta
  • Toimintatapoja muutetaan aktiivisesti
  • Muutokselle annetaan aikaa; uusiin toimintatapoihin pyritään useiden toistojen kautta.
 5. Toiminnan ylläpitäminen
  • Uudet toimintamallit alkavat vakiintumaan, mutta niitä myös pidetään tietoisesti yllä.
  • Repsahduksia oletettavasti tapahtuu, mutta näistä huomio ja toiminta palautetaan takaisin haluttuun toimintaan.

Repsahduksia voi sattua missä tahansa vaiheessa. Olennaista näiden osalta on se, miten repsahduksiin suhtautuu. Lähes varmaa on, että repsahdus harmittaa kaikkia! Ne ovat kuitenkin tärkeitä itsehavainnoinnin kohteita omaan käyttäytymisen vaikuttavien tekijöiden tunnistamisessa. Lisäksi ne ovat oiva tilaisuus oppia ongemanratkaisua ja itsemyötätuntoa. Näistä jälkimmäinen on nykytiedon varassa yksi keskeisimmistä ainesosista menestyksen reseptissä. Toistuvat epäonnistumisen kokemukset kun saattavat ohjata lupauksista luopumiseen sen sijaan, että ne ohjaisivat tarkastelemaan oman lupauksensa laatua. Vaadinko sittenkin itseltäni liikaa ja liian nopeasti? Aina ja täytyy ovat esimerkkejä sanoista, jotka istuvat huonosti hyviin lupauksiin. Hyvä lupaus sen sijaan istuu omaan arkeen, eikä varasta itsellensä huomiota kaikissa päivittäisissä toiminnoissa.

PIENILLÄ TEOILLA ON TOISTUVASTI TOTEUTETTUNA SUURI MERKITYS

Itselleni edessä on suurien mullistusten vuosi. Täytän kolmekymmentä ja menen naimisiin – joitakin näistä mainitakseni. Kaiken suuren ja kutkuttavan rinnalla lupaukseni ovat kuitenkin pieniä arkisia tekoja täynnä. Lisään kasvisten ja marjojen syömistä. Käytän portaita enemmän. En istu kirjallisia töitä tehdessäni, vaan hyödynnän sähköpöytää seisomatyön lisäämiseen. Itselleni nämä edustavat juuri niitä pieniä arjen mahdollisuuksia, jotka toistuvasti toteutettuina kasvavat merkityksiltään suuriksi ja sisältävät valtavan muutosvoiman. Suuriakin tavoitteita tälle vuodelle on, mutta niitä en kohtaa lupauksina, vaan myötätuntoisina pyrkimyksinä rakentaa vuodesta oman näköiseni.

Vuoden ensimmäisien päivien jälkeen olen kohdannut monta onnistumisen hetkeä, kun pienet lupaukset ovat toistuvasti muistuttaneet itsestään. Silti jo nyt olen ajoittain astunut hissiin portaiden sijaan. Ja se on ihan ok. Kokonaiskuva ratkaisee.

 

Miten teillä, jotka lupauksia olette tehneet, on sujunut lupaustenne kanssa?

Linda

5 kommenttia

 1. Johku kirjoitti:

  Huh, paljon asiaa! Sain pohdittavaa omien tavoitteideni osalta 🙂 Omat uuden vuoden lupaukseni keskittyvät kiireen vähentämiseen.

  Hyvää uutta vuotta, jään varmasti seuraamaan blogianne!

  • elolindak kirjoitti:

   Hei!

   Hienoa kuulla, että tästä jäi ajatuksia pohdittavaksi. 🙂

   Kiireen vähentäminen on itseasiassa myös minulla yksi tämän vuoden suuremmista teemoista, joka puhuttelee varmasti muutenkin monia. Tsemppiä tuon lupauksen lunastamiseen!

   Hyvää alkanutta vuotta sinnekin,

   Linda

 2. Tinde kirjoitti:

  Oi olipa hyvin kirjoitettu teksti! Olen tismalleen samaa mieltä toiveiden pohtimisesta ja lupauksista.

  Olisi super mielenkiintoista jos jaksaisitte kuunnella Areenasta Sarasvuon ”jokainen tarvitsee terapiaa” ja kirjoittaa ajatuksia siitä. ?

  • elolindak kirjoitti:

   Kiitos!

   Otan kopin tuosta Areenan jakson kuuntelemisesta. Katsotaan, mitä ajatuksia se herättää. 🙂

   – Linda

 3. Tinde kirjoitti:

  Loistavaa! Varsinaisesti se ei tähän postaukseen liity mutta tätä lukiessa asia heräsi minulla.. joten kai se jotenkin liittyy. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *