Hae
Fundamental

Liikettä leijuen – ilmajooga tutuksi

Kun työni ilmajoogan ohjaajana tulee ihmisten kanssa puheeksi, se herättää usein paljon kysymyksiä. Eikä ihmekään – ilmajooga on lajina vielä verrattain uusi, ja monelle täysin tuntematon. Tyypillinen mielikuva lajista siitä tietämättömille on, että se on enemmän tai vähemmän ”naruilla temppuilua”. Kyseessä on kuitenkin paljon muutakin, joten ajattelin hieman raottaa tuntemattomuuden verhoa. Tervetuloa siis tutustumaan paremmin ilmajoogaan!

Mitä on ilmajooga?

Moderni ilmajooga sai alkunsa vuosina 2006-2007 Yhdysvalloissa, jossa kyseistä joogamuotoa alkoi tiettävästi kehittää kaksi erillistä tahoa toisistaan tietämättä; Unnata Aerial Yogan Michelle Dortignac ja AntiGravityn Christopher Harrison. Suomeen saavuttuaan ilmajoogan suosio on kasvanut tasaisesti, ja nykyään tunteja tarjotaan joogasalien lisäksi myös monissa kuntokeskuksissa.

Lajissa käytetään apuvälineenä katosta roikkuvaa silkkiliinaa, jonka avulla perinteiset jooga-asanat saavat lisämausteita ilma-akrobatiasta. Näin aikaansaadaan uudenlainen liikkeiden ja harjoituksen kokonaisuus. Ilmajoogan erikoisuutena ovat harjoitukseen olennaisena osana kuuluvat inversiot, eli kankaan avulla ylösalaisin tehtävät liikkeet. Eksoottisesta ilmiasustaan ja alkuperästään huolimatta on hyvä muistaa, että kyseessä on kuitenkin nimensä mukaisesti jooga- eikä akrobatiaharjoitus.

Mitä hyötyjä harjoituksesta on?

Kangas apuvälineenä tuo harjoitukseen aivan uuden ulottuvuuden. Aluksi pelkästään kankaaseen luottaminen vaatii hieman totuttelua ja harjoittelua. Välineen tultua tutuksi voi sen avulla tehdä lähes minkälaisen harjoituksen tahansa: rauhallisen ja avaavan, voimakkaasti lihaskuntoa ja tasapainoa haastavan, tai leikkisän ja akrobaattisen.

Kangas tukee kehoa perinteisissä jooga-asanoissa, ja lisäksi se auttaa oikeiden linjausten löytämisessä. Toisaalta se lisää haastetta esimerkiksi staattista lihasvoimaa vaativissa liikkeissä, sillä liikkuvan kankaan kanssa työskentely vaatii herkeämätöntä kontrollia koko kehossa. Keskivartalon voima ja aktiivisuus ovat avainasemassa lähes liikkeessä kuin liikkeessä, ja ilmajooga onkin omiaan kehittämään erityisesti syviä vatsalihaksia. Näillä on oleellinen merkitys ryhdin, selän tuen sekä vartalon oikeanlaisen kannattelun osalta.

Kuva: www.fotohiekka.com

Myös kehon liikkuvuuden työstäminen kankaan avulla on miellyttävää. Harjoitukset avaavat tehokkaasti rintarangan aluetta, jonka liikkuvuuden kehittämisellä saadaan tuotettua positiivisia vaikutuksia hengitykseen. Etenkin taaksetaivutuksissa kangas tuo turvaa, ja toisaalta se auttaa kehittämään liikelaajuuksia hallitusti pidemmälle. Näin ollen säännöllisellä harjoituksella on mahdollista palauttaa lihasten ja nivelten luontaisia, laajoja liikeratoja. Nämä kun helposti iän ja liikkumattomuuden myötä pienevät kehon optimaaliseen toimintakykyyn nähden turhan suppeiksi. On hyvä kuitenkin muistaa, että liikkuvuuden rajoihin vaikuttaa lihasten ja nivelten lisäksi myös luuston rakenne. Näin ollen yksilöllisiä eroja luontaisen liikkuvuuden skaalassa on paljon, mutta kaikille riittävän liikkuvuuden saavuttaminen mahdollistaa jokapäiväisten toimien esteettömän suorittamisen.

entäs ne inversiot – miksi niitä tehdään?

Ah, inversiot – ilmajoogaharjoituksen kenties odotetuin, ja toisaalta jännitetyin osuus. Inversiot itsessään eivät ole mikään uusi keksintö, ne ovat olleet osa perinteistä joogaharjoitusta jo vuosituhansien ajan. Kankaan avulla tehtynä liikkeet ovat kuitenkin astetta lempeämpiä keholle. Esimerkiksi olkapää- tai rannevaivoista kärsivien on mahdollista nauttia ilmassa tehtävistä inversioista, vaikka lattialla tehtynä kehon rajat tulisivatkin vastaan. Kangas mahdollistaa myös vartalon lähes täydellisen rentouttamisen riipunnoissa. Tällöin muun muassa painovoiman hyödyntäminen lihasten venytyksissä mahdollistuu eri tavalla kuin lattialla harjoiteltaessa. Rennot inversiot auttavat vapauttamaan lihasjännityksiä koko kehosta, ja vaikutuksen huomaa usein erityisesti niska-hartiaseudulla sekä selässä.

Kyseessä on toisaalta myös luottamisen ja irtipäästämisen harjoitus. Mikä vaatisikaan konkreettisempaa heittäytymistä ja luottamista, kuin oman vartalon kääntäminen luonnottomalta tuntuvaan suuntaan, ja vielä irti maan pinnasta? Kun kankaan varaan lopulta uskaltautuu, tunne on vähintäänkin loistava.

harjoituksen rajoitteet

Vaikka ilmajooga sopiikin lähes jokaiselle iästä ja lähtötasosta riippumatta, on olemassa tiettyjä tekijöitä, jotka on hyvä huomioida ennen harjoitusta. Muun muassa raskaus, korkea verenpaine sekä akuutit selkävaivat ovat asioita, joista on hyvä mainita ohjaajalle ennen tuntia. Tällöin harjoitusta voidaan tarvittaessa muokata sinulle sopivammaksi.

mietteitä ohjaajan näkökulmasta

Suurin syy, miksi itse pidän niin erityisesti ilmajoogasta ja etenkin sen ohjaamisesta, on sen vaikutus ihmisiin. Kankaan kanssa taiteilussa on jotain, joka saa jo yhden tunnin aikana ihmisestä kuin ihmisestä nousemaan esiin jotain äärimmäisen ihanaa ja aitoa – lapsenomaista iloa. Usein viimeistään inversioiden kohdalla paatuneinkin stressaaja malttaa päästää irti päänsisäisestä kontrollin tarpeestaan ja vain olla, nauttia. Ja tätä on aivan mahtava päästä todistamaan, uudelleen ja uudelleen. Sitä kun asiakkaat, jotka arjessaan joutuvat olemaan aikuisia ja vakavia vastuineen ja velvotteineen, pääsevät kosketuksiin huolettoman ilon ja leikkimielisyyden kanssa. Nämä ovat kullanarvoisia ominaisuuksia, joiden vaalimisen koen olevan ilmajoogaharjoituksen ytimessä.

Löytyykö täältä ilmajoogan harrastajia tai lajista kiinnostuneita?

-Inkeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *