Hae
Fundamental

Onko häävieraslista ihmissuhdepuntari?

Viimeajat päiväni ovat kaiken arkisen ohella täyttyneet hääsuunnitteluista. Vietämme syksyllä häitä Espanjassa, Barcelonan kupeessa. Uskoakseni häissä riittää aina järjesteltävää, mutta ulkomailla sijaitseva juhlapaikka tuntuu tuovan järjestelyihin oman lisänsä, varsinkin kun kaikki järjestelyt hoidetaan omatoimisesti Suomesta käsin. Silti mikään muu hääpaikka ei tuntunut yhtälailla omalta, sillä valitsemaamme kohteeseen sisältyy monta juuri meille merkityksellistä tekijää. Ulkomaille suuntautuvat häät vaativat kuitenkin vierailta hieman tavallista enemmän vaivannäköä ja valmistautumista, jonka vuoksi hääkutsumme ovat lähteneet vieraille jo näin alkuvuodesta. Samalla omia ihmissuhteitaan on joutunut pohtimaan ja puntaroimaan tavalla, jota en vielä muissa yhteyksissä ole elämässäni kohdannut.

Ihmissuhteilla on kiistaton vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Tutkitusti vahvat sosiaaliset verkostot ovat esimerkiksi yhteydessä pienempään kuolleisuuteen. Laadukkaat ihmissuhteet myös suojaavat meitä elämän vastoinkäymisissä. Vaikutus on korostunut etenkin parisuhteen osalta: hyvä parisuhde on yhteydessä pidempään elinikään ja korkeaan elämänlaatuun, siinä missä huono parisuhde on yhteydessä moniin sairauksiin. Todennäköisesti parisuhteen vaikutuksista kirjoitan laajemmin vielä erikseen, joten tässä keskityn muiden ihmissuhteiden merkityksen pohtimiseen. Juuri tämä kun nousi pintaan kutsukortteja laatiessa. En tiedä samaistuvatko muut morsiamet (ja hääparit yleensäkin) siihen, että häiden vaikein tehtävä tuntuu olevan juuri vieraslistan kokoaminen?

KUTSUTTUJEN LISTA LAITTAA IHMISSUHTEET PUNNITTAVIKSI

Harvassa oman elämänsä käänteessä tai juhlassa vieraita tulee kutsuttua yhtä laajasti koolle kuin häissä. Etenkin juhlabudjetti laittaa rajansa sille kuinka suureksi juhlijoiden joukko muodostuu. Ainakin meidän kohdallamme tämä on tarkoittanut rajuakin karsimista kutsuttavien listalla, vaikka häistämme on tulossa mittakaavaltaan suhteellisen suuret. Ajoittain tämä tuntuu hassulta, sillä ensisijainen toiveeni oli karata kahdestaan naimisiin. Häät kun tuntuvat ainakin itselleni juhlista intiimeimmiltä. Jo nyt olen kuitenkin onnellinen, että pyörsin pääni (eli sulhaseni ei suostunut) naimisiin karkaamisen suhteen. Kutsuja kootessa on ollut myös ihana huomata, kuinka onnekas on saadessaan jakaa yhden elämänsä merkkipäivistä monen läheisen ja tärkeän ihmisen kanssa, joilla kaikilla on aivan omanlaisensa rooli elämässämme.

Samalla mieleeni on kuitenkin noussut surua, ehkä pettymystäkin, katkenneista ja väljähtäneistä ihmissuhteista, joita uskoakseni jokaisen meidän matkalle mahtuu jossain muodossa. Osa luonnostaan etääntyneinä paikkakunnan vaihdosten ja elämänmuutosten myötä. Osa taas tietoisesti päätettyinä ylitsepääsemättömien erimielisyyksien vuoksi. Tuntuu, että etenkin hiljaa väljähtäneet tai etääntyneet ihmissuhteet ovat joutuneet kutsukorteissa erityisen punnitsemisen kohteeksi. Näitä ihmisiä muistellessa mieleen on noussut erityistä haikeutta ja uteliaisuutta toisen kuulumisia kohtaan. Samalla nämä ovat nousseet mieleen hyvinä muistutuksina siitä, että etenkin elämänmittaiseksi toivotut ihmissuhteet vaativat vaivannäköä ja toisen tietoista mielessäpitämistä asuinpaikasta, elämäntilanteesta tai muista tekijöistä riippumatta. Molemminpuolisesti. Kuitenkin etäisyys tällaisiin ihmissuhteisiin on juuri tässä elämänvaiheessa tuntunut niin suurelta, etteivät nämä ihmiset nouse kutsuttujen listalle.

Toisaalta vastapainoksi on ollut palkitsevaa huomata, että aikuisiälläkin on kyennyt muodostamaan sellaisia ihmissuhteita, jotka ovat iältään nuoria, mutta merkitykseltään niin suuria, että kutsun lähettämistä ei ole tarvinnut kahdesti pohtia. Suurin osa ihmissuhteista kun monelle muodostuu lapsuudessa ja nuoruudessa. Myös varhaisaikuisuus opiskelujen myötä tarjoaa monia luontevia tilaisuuksia ihmissuhteiden rakentamiselle. Silti uusien hmissuhteiden muodostamisen mahdollisuus säilyy läpi elämän.

PETTYMYKSET JA VASTOINKÄYMISET OVAT MYÖS LUONNOLLINEN OSA TERVEITÄ IHMISSUHTEITA

Tuntuu, että kutsujen lähettämisen myötä sitä tulee lähettäneeksi vieraille myös ääneen lausumattoman viestin siitä, että toivoo ja haluaa ihmissuhteen kantavan myös pitkälle tulevaisuuteen. Silti moni sellainen, johon sama toive kohdistuu, tulee listalta karsituksi. Etenkin heidän kohdallaan toivoo, että ei loukkaisi teolla, joka ei ole loukkaukseksi tarkoitettu. Vain elämän osoittamaa rajallisuutta – tällä kertaa hääbudjetin muodossa.

Yksi elämänmittaisen ihmissuhteen elinehto lieneekin juuri kyky käsitellä pettymyksiä ja vastoinkäymisiä, joita mahtuu jokaiseen ihmissuhteeseen. Ihmissuhteissa ilmenevät ristiriitatilanteet voivatkin olla itselle myös oivia tiedonvälittäjiä tunteista, joiden kanssa ei vielä ole itsessään sinut. Ristiriidat ja pettymykset kun tuovat mukanaan myös surua, vihaa, turhautuneisuutta. Ehkä riittämättömyyttä ja häpeääkin. Negatiivisia tunteita, etenkin vihaa pyritään monesti kanavoimaan muihin sen sijaan että ihminen itse sukeltaisi tunteeseen ja pohtisi mitkä kaikki tekijät tunteen takana näyttäytyvät. Usein vaikeat tunteet myös purkautuvat hyökkäyksen lailla tai tulevat tukahdetuksi sen sijaan, että ne saisi sanoitetuksi tavalla, joka mahdollistaisi niiden yhteisen käsittelyn – ja tätä kautta usein myös yhteisen ymmärryksen syntymisen – tavalla, joka ennaltaehkäisisi tunteen tuomaa vauriota ihmissuhteeseen. Koen, että omallakin kohdallani ensisijaista on ollut pyrkiä sanoittamaan vieraslistan muodostamisesta syntyvät ristiriitaiset tunteet ja niiden merkitys itselleni. Sen jälkeen rohkeus välittää viestiä kutsujen ulkopuolelle jääville siitä, että ihmissuhde voi olla merkityksellinen ja tärkeä, vaikka siinä joskus toteuttaa tekoja, jotka toiselle ensisijaisesti herättävät ajatuksen aivan muusta.

Löytyykö muita häitä suunnittelevia, jotka tunnistavat ristiriitaa vieraslistan muodostamisessa?

 – Linda –

2 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Voi vitsit. Meillä höistä jo aikaa mutta tuli niin elävästi mieleen sama ilmiö. Ja ne seuraavat tapaamiset niiden kanssa joita emme voineet kutsua. Uskon että moni ymmärtää vasta kun suunnittelee itse omia häitä. Tilanteet muuttuvat, elämä vie eteenpäin. Toiset jäävät ja toiset lähtevät. Jokaiselle on kuitenkin tarkoituksensa matkalla! Näin uskon!

  2. elolindak kirjoitti:

    Juuri näin! Tämän hetken valinnat tehdään ymmärrettäen tämän hetkisen elämäntilanteen mukaan. Uskon, että nämäkin päätökset ihmiset tulevat ymmärtämään – joko nyt tai myöhemmin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *