Hae
Fundamental

Miksi on olemassa vain naistenpäivä?

Eilen vietettiin naistenpäivää, joka monelle lienee tänäpäivänä kulminoituvan puolison tai muiden huomionosoituksiin ja naistenpäivän toivotuksiin. Myönnän myös itse saapuneeni töistä kotiin odottaen toiselta jonkinlaista muistamista. Toisaalta kuulin eilen myös keskusteluja siitä, kuinka epätasa-arvoista on että naisille löytyy kalenterista oma merkkipäivänsä, mutta miehille ei.

Tällaisissa keskustelunavauksissa pidän huomionarvoisena YK:n julistaman kansainvälisen naistenpäivän historian mieleenpalauttamista. Naistenpäivän tiivistetty historia löytyy esimerkiksi Suomen YK-liiton sivuilta, jossa tuodaan esille että ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää juhlittiin 1975, jolloin vietettiin myös YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta. Kuitenkin jo 1900 -luvun alussa useissa maissa on vietetty kansallisia naistenpäiviä, joissa on juhlittu naisten oikeuksien ja osallistumisvapauksien saavuttamista.

Ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää ja naisten teemavuotta seurasi myös naisten vuosikymmen, jolloin käynnistettiin naisten maailmankonferenssien sarja. Näistä neljännessä hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohje, jonka pyrkimys on naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistaminen. Myös Suomi on sitoutunut näihin tavoitteisiin, kuten myös vuonna 2015 voimaan astuneeseen Istanbulin sopimukseen, jonka tavoite on naisiin kohdistuvan perheväkivallan ehkäiseminen ja poistaminen. Istanbulin sopimus huomioi, että myös miehet ja lapset voivat kohdata perheväkivaltaa.

NAISTENPÄIVÄN TAVOITTEENA SUKUPUOLTEN VÄLISEN TASA-ARVON EDISTÄMINEN

Kansainvälisen naistenpäivän tavoite on siis edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, jotta molemmilla sukupuolilla olisi yhtälaiset oikeudet ja velvollisuudet. On mielestäni ymmärrettävää, että se sukupuoli, jonka kohdalla näissä oikeuksissa on selkeämmin parannettavaa, tulee myös erityisesti nostetuksi esille omalla merkkipäivällään.

Suomessa asiat ovat moniin muihin maihin verraten hyvin. Kuitenkin Suomessa naisen euro on yhä 84 senttiä. Lisäksi Suomen YK-liiton mukaan maassamme 47% kaikista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta EU:n keskiarvon ollessa 33%. Suomessa myös yli 15-vuotiaista naisista 71% on kokenut seksuaalista häirintää, kun vastaava luku koko EU:n tasolla on 55%.

Koko maailman tasolla naisten asemaan liittyviä epäkohtia on vielä runsaammin. Esimerkiksi:

  • 2015 vuonna 303 000 naista kuoli raskauteen liittyevien tekijöiden johdosta: luku on laskemassa, mutta liian hitaasti
  • 750 miljoonaa naista ja tyttöä ovat menneet naimisiin ennen 18 vuoden ikää
  • Yli 200 miljoonan naisen ja tytön sukupuolielimet on silvottu 30 eri maassa
  • 330 miljoonaa naista ja tyttöä elää äärimmäisessä köyhyydessä: heillä on rahaa käytössään alle 1,6 dollaria per päivä (vrt. äärimmäisen köyhistä naisia on 4,4 miljoonaa enemmän kun miehiä)
  • 18 maassa aviomiehet voivat laillisesti estää heidän vaimonsa työnteon ja 39 maassa tytöillä ja pojilla ei ole samanlaiset perintöoikeudet
  • maailmanlaajuisesti työikäisistä naisista vain 63% on työllistyneitä, kun miehistä 94% on työssäkäyviä

(yllä olevat faktat : Gender equality in the 2030 Agenda for sustainable development 2018)

VUODEN 2019 NAISTENPÄIVÄN TEEMA SUKUPUOLIEN VÄLINEN TASAPAINO

Eilisen juhlapäivän tämänvuotinen teema oli sukupuolien välinen tasapaino. Tämä tasapaino voinee näkyä monella eri tavalla. Esimerkiksi siten, että yhtälailla miehiä kuin naisia olisi edustettuna työelämässä eri tehtävissä ja perheestä kannettava vastuu, sekä kotityöt jakautuisivat tasan molemmille sukupuolille.

Olen monesti todennut, että silloin kun asiat tuntuvat toimivan, ne muuttuvat ikään kuin näkymättömiksi. Monet asiat vetävät herkemmin huomiota puoleensa juuri epäkohtien ja ristiriitojen ilmaantuessa. Mikäli oma elämä rakentuu suojatun, tasapainoisen ja tasa-arvoisen arjen ympärille on ymmärrettävää, että juuri toiselle sukupuolelle suunnattu juhlapäivä voi tuntua turhamaiselta tai lähes täysin kaupallistuneelta.

Kuitenkin omaa elämäntilannetta laajemmin maailmaa peilaten tulevat näkyväksi myös sellaiset tekijät, jotka omalta näkökannaltamme toimivat, mutta ovat suuressa kuvassa säröillä. Siksi on tärkeää, että nämä asiat tulevat esille nostetuksi. Mielestäni on myös yhtalailla tärkeää saada osoittaa arvoa sille, jos omassa elämässä nämä asiat ovat kunnossa. Sillä vaikka suurin työ kohdistuu epäkohtien korjaamiseen, vaatii hyvän ylläpitäminen myös toistuvaa toimintaa.

Toivonkin, nainen, että tulit eilen ja tulet muinakin päivinä kohdatuksi arvostuksella sellaisena kuin olet.

Että voit edetä kohti niitä haaveita ja mahdollisuuksia, joita eniten halajat.

Että saat osaksesi kannustusta, turvaa ja lämpöä.

Mikäli näin ei ole, toivon sinulle rohkeutta pyytää ja hakea apua tilanteeseesi.

 

Linda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *