Hae
Fundamental

Ed Sheeranin ennätyskonsertti ja vaikuttajien voima

Olin eilen 59 999 muun lippunsa lunastaneen kanssa Ed Sheeranin Divide -kiertueen konsertissa Malmin lentokentällä. Ympäristö tarjosi kerrassaan hulppeat puitteet toistaiseksi suurimmalle Suomessa koskaan järjestetylle konsertille. Tuntui uskomattomalta, että kaikkein eniten ihmisiä yhteen kerännyt massatapahtuma kulminoitui yhteen mieheen ja kitaraan. Lavalta puuttui täysin viimeisen päälle hiotut koreografiat taustatanssijoineen, vaihtuvat esiintymisasut (kitarat kyllä vaihtuivat senkin edestä) ja playback -nauhat. Sheeran ilmoittikin heti konsertin alussa, että kaikki mitä seuraavan tunnin ja neljänkymmenenviiden minuutin aikana lavalla nähtäisiin ja kuultaisiin lähtisi hänestä ja kitarasta. Vaikka myös Divide -kiertueen keikat mukailevat tarkkaan jäsenneltyä käsikirjoitusta teki taustaspektaakkelien puute valtavasti tilaa läsnäololle. Väitän, että juuri se takasi eilen minulle ja monelle muulle ikimuistoisen musiikkielämyksen. Juuri läsnäolollaan Sheeran asettui valtavan ihmismassan eteen ihanan tavallisena – ja tämän myötä täynnä tarttumapintaa yleisölleen.

ihminen etsii toisesta tarttumapintaa – siksi myös fanitamme

Usein juuri se, että löydämme artisteista, urheilijoista tai somevaikuttajista tarttumapintaa (siis mahdollisuuden jossain määrin samaistua heihin) saa meidät nostamaan heidät idoleiksemme. Fanittaminen on yhtälailla normaalia lapsille ja aikuisille., mutta tyypillisempää lapsilla. Muistan ainakin itse varttuneeni tiiviisti Spice Girlsien, Nylon Beatin ja myöhemmin monien suomalaisten rokkibändien rinnalla. Lapsuudenkuvistani voi päätellä edelleen mitä vaihetta olen milloinkin elänyt, sillä vaatevalintani ja poseeraustyylini paljastavat nämä hetkessä!

Oma kokemukseni on, että sosiaalisen median myötä aikuisten fanittaminen on myös lisääntynyt, vaikkemme esimerkiksi vaikuttajien seuraamista varsinaiseksi fanittamiseksi kuvaisi. Muutenkin juuri tarttumapinnan merkitys tuntuu korostuneen viimeaikoina – onhan sosiaalisessakin mediassa nostettu tämän vuoden keskeisenä teemana esille juuri aitous. Yhä useampi nousee vaikuttajan asemaan antamalla muille mahdollisuuden somen kautta nähdä ja kuulla erityistaitojaan, tarttua johonkin elämän osa-alueeseensa tai laajemmin arkeensa. Sheeraninkin ura lähti lentoon juuri sosiaalisessa mediassa, kun toinen artisti löysi hänen Youtube -videonsa.

vaikuttajilla on vaikutusvaltaa

Seuraamamme vaikuttajat ja idolit toimivat myös kohteena erilaisille tunteillemme. Samaistumme idoleissamme moneen sellaiseen asiaan, johon meillä ei välttämättä itsellämme ole mahdollisuutta, mutta joita myös itsellemme toivoisimme. Samaistumisen halu saa meidät myös osaltaan tekemään vaikuttajien kanssa samankaltaisia valintoja. Meillä on kaikilla luontainen halu kokea yhteenkuluuvutta muiden kanssa. Väitän, etten ole ainoa, jonka ostokäyttäytymiseen, vaate- tai ruokavalintoihin joku vaikuttaja on joskus vaikuttanut. Saatamme myös vaikuttajien ja idolien kautta oppia asioita tai saavuttaa erilaisia kokemuksia. Usein saman ihmisen tai kohteen fanittaminen tuo myös fanit yhteen ja rakentaa heidän välistään yhteenkuuluvuutta. Joskus luoden korostunutta tarvetta erottua muista.

On tutkittu, ettemme ole useinkaan tietoisia kuinka suuri vaikutus idoleillamme ja vaikuttajilla meihin on. Asu- ja musiikkivalintojen ohella vaikutukset saattavat herkästi ulottaa arvoihimme, asenteisiimme ja moraaliimme. Vaikutus ei automaattisesti ole negatiivinen tai vahingollinen, mutta vaikuttajien vaikutuksista kannattaa pyrkiä olemaan tietoinen.

..vaikuttajien vaikutuksista kannattaa pyrkiä olemaan tietoinen.

Eilisen ja koko yön mittaiseksi venyneen kotimatkan jälkeen olen väsynyt, mutta onnellisena viettänyt päivän kuunnellen sekä Sheeranin että muiden artistien rakkauslauluja. Etsin meille kuumeisesti häätanssiin biisiä ja Ed Sheeranin Perfect olisi nimensä mukaisesti täydellinen. Olemme kuitenkin kuulleet sen jo muissa häissä. Siksi se ei tunnu ”meidän biisiltä.” Tässä taas yksi oivallinen esimerkki erilaisten vaikutusten ristiriidoista. Usein kun kaipaamme samanaikaisesti sekä mahdollisuutta samaistua ja kokea yhteenkuuluvuutta, mutta kuitenkin jotain, joka saa meidät kokemaan itsemme erityisiksi.

Ketä sinä fanitat tai seuraat?

Tiedätkö, miten he sinuun vaikuttavat?

Lue myös: Häät ulkomailla.

2 kommenttia

  1. Tinde kirjoitti:

    Tää oli niin hyvä kirjoitus jälleen! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *