Hae
Fundamental

Miksi trendit syntyvät? Case: Curly Girl Method

Curly Girl metodi on eritoten viimekuukausina innostanut ihmisiä ympäri maailmaa mukaan luonnonkiharien vapauttamisen vallankumoukseen. Menetelmä ei ole mitenkään uusi, mutta se on saavuttanut sosiaalisen median avulla tänä vuonna hurjan suosion. Väitän, että megatrendi syntyy, kun kahden eri maailman trendit kohtaavat: tänä vuonna sosiaalinen media painottaa aitoutta ja hiusmaailman trendinä villitsee luonnollisuus. En mene sen syvemmin näiden yksittäisten trendien taakse, mutta psykologina en voi olla kiinnostumatta siitä, mikä saa ihmiset hurahtamaan ja johtaa hurjiin buumeihin, jotka tuntuvat vaihtelevan, nousevan ja laskevan aallokon lailla.

Usein kiinnostukseni johonkin aiheeseen perehtymiseen lähtee siitä, että se koskettaa jollain lailla myös omaa elämääni. Näin on myös Curly Girl metodin osalta. Nimittäin eräänä iltana mieheni ollessa päivystämässä, sain yhtäkkisen päähän piston pistäytyä läheiseen Citymarkettiin katsomaan, josko sieltä löytyisi Curly Girl Methodiin sopivia tuotteita. Ihan vain uteliaisuuttani. Kauppaan astellessani löysin Ilta-Sanomien artikkelista listauksen menetelmään sopivista tuotteista, joista ensimmäiset vastaantulevat poimin mukaani kaupan hyllyltä. Kotona painelin suihkuun Miia Ezenin  Instagram storyista löytyvä videotutoriaali mukanani. Seuraavana aamuna töistä kotiutuneelle miehelleni hihkuin epäuskoisesti, että mulla taitaa ihan oikeasti olla luonnonkiharat hiukset. Ehtaa kiharaa kun löytyi päästä heti. Puhdas uteliaisuus johti hetkessä trendiin koukuttumiseen, jonka seurauksena kaikki hiustuotteeni ovat menneet vaihtoon, olen varastanut miehen vaatekaapista kaikki vähällä käytöllä olevat t-paidat (niissä on enemmän pinta-alaa hiusten kuivaamiseen) ja hiukseni näkevät hiusharjaa enää joka kolmaspäivä tapahtuvan hiustenpesun yhteydessä.

Trendit syntyvät, kun jokin aihe saa nostetta

Yksinkertaistettuna trendin syntyyn vaikuttavat esimerkiksi Malcolm Gladwelliä mukaillen kolme tekijää:

  1. Oikeat ihmiset ottavat siihen osaa (yksittäiset vaikutusvaltaiset ihmiset tai riittävän suuri ihmisjoukko).
  2. Trendin viesti on innostava ja tarttuva
  3. Ajoitus ja ympäristö on oikea

Sattumoisin luen parhaillaan psykoterapiaopintojeni lopputenttiin behaviorismin klassikkoteosta, joten olen lähestynyt myös Curly Girliä hyvin käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta. Hyvin yksinkertaistettuna behaviorismi selittää ihmisen käyttäytymistä ulkoisten ärsykkeiden ja käyttäytymisreaktioiden välisenä yhteytenä. Behaviorismin mukaan jokin käyttäytyminen vahvistuu, kun siitä palkitaan tai heikkenee, jos siitä rangaistaan tai se jätetään huomiotta (operantin ehdollistumisen teoria). Behavioristi sanoisi, etten vain sattumoisin saanut tuona eräänä itsekseni viettämäni iltana ideaa Curly Girlin aloittamisesta, vaan päähänpistoni mukaili omaa aiempaa oppimishistoriaani. Ennen Curly Girlin aloittamista, trendi oli tullut minua vastaan niin blogeissa, Instagramissa, lehdissä kuin työpaikallani työkaverieni toteuttaessa metodia. Olin siis saanut hurjan paljon vahvistetta trendin mukaiselle käyttäytymiselleni ennen tuota kohtalokasta, kaiken käynnistänyttä iltaa!

Osasin hakea tietoa uudesta trendistä googlaamalla (Ilta-Sanomien artikkelista tuotteiden bongaaminen ja Ezenin blogin pohjalta tutoriaalin katsominen), koska olen aiemmin toiminut samoin uusia trendejä bongatessani (tällainen käyttäytyminen on siis jo valmiiksi vahvistunutta). Viimeksi alkuvuodesta, kun monen muun tavoin villiinnyin uunifetapastasta! Myös Google ystävällisesti toimi vahvisteena käyttäytymiselleni, sillä se tarjosi hakemillani avainsanoilla (Curly Girl -tuotteet ja Curly Girl -ohjeet) minulle täsmäiskuna ne sivustot, jotka parhaiten vastasivat hakemaani ja joilla oli aiheen tiimoilta eniten vierailuja. Menetelmän aloitettuani ovat Google ja Facebook myös kohdentaneet minulle aiempaa enemmän aiheeseen liittyvää sisältöä ja markkinointia.

Trendit ELÄVÄT, koska ne saavat aikaan reaktioita

Curly Girliin hurahtaessani, olen huomaamattani tehnyt oman osani trendin eteenpäin levittämisessä jakamalla innostustani omaan sosiaaliseen mediaani. Olenkin saanut aiheen tiimoilta lukuisia Instagram direct -viestejä ja tullut puhtaasta ilosta jakaneeksi tuotevinkkejäni ja muuta tietoa eteenpäin. Samalla oma intoni trendin noudattamiseen on eittämättä vahvistunut. Tämän seurauksena olen sukeltanut syvemmälle Curly Girliin muun muassa selvittämällä tarkemmin oman Curly -tyyppini ja ottanut selvää entistä paremmin omalle hiustyypilleni sopivista tuotteita.

Mitä enemmän olen hurahtanut, se laajemmin aiheesta on tullut keskustelua muiden kanssa. Jotkut intoutuvat itsekin kokeilemaan, josko menetelmä paljastaisi salakiharat. Toiset taas tuovat hyvinkin voimallisesti ilmi, kuinka turhauttavaa, turhamaista ja kaupallista koko vouhotus on. Riippumatta trendistä, yksi niiden ylläpysymistä edistävä tekijä on kuitenkin se, että ne aikaansaavat reaktioita – riippumatta siitä ovatko reaktiot puolesta vai vastaan. Jokainen reaktio kun herkästi ruokkii myös trendin näkyvyyttä.

Kirjoitin jo edellisessä postauksessani, että fanittamisen ja vaikuttajien vaikutusvallan takana on osittain inhimillinen tahto löytää tarttumapintaa muista ihmisistä – jotain mihin kuulua tai jotain mikä vahvistaa samastumisen kokemusta. Tämän vuoksi muun muassa mallinnamme ja matkimme muita. Tätähän myös trendien seuraaminen on: toteutamme jotain, jota näemme muidenkin tekevän. Muiden peilaaminen on luonnollinen osa ihmisyyttä.

Väitän silti, että ainakin omalla kohdallani Curly Girlin toteuttaminen pysyy yllä osaltaan myös siksi, että se sopii yhteen arvojeni kanssa. Vaikka menetelmää soimataan sen kaupallisista vaikutuksista, olen itse huomannut sen vähentävän kulujani. Saan tällä hetkellä minulla käytössä olevat viisi tuotetta samalla hinnalla, jolla aiemmin ostin yhden shampoopullon! Käyttämäni tuotteet ovat myös pääosin vegaaneja tai niitä ei ole testattu eläinkokein.  Pidentynyt hiusten pesuväli takaa sen, että tuotteitakaan ei tule ostettua niin usein. Huomautan, että arvot ovat aina yksilöllisiä. Joku toinen ei pidä lainkaan arvossaan sitä, minkä itse koen itselleni merkitykselliseksi metodia toteuttaessani.

trendit sammuvat, kun noste laantuu tai siirtyy muualle

Curly Girl uskoutuneena kuulun myös jokuseen Facebook -ryhmään, joissa on lisäkseni kymmeniä tuhansia metodiin hurahtaneita. Osa on kaltaisiani, juuri menetelmästä innostuneita, osa taas jo vuosikymmenen menetelmää toteuttaneita. Jos minun pitäisi tässä vaiheessa veikata ovatko luonnonkiharani vielä vuoden päästä voimissaan, niin sanoisin, että tuskinpa. Olen kuitenkin sopinut itseni kanssa, että jatkan metodia ainakin syyskuun loppuun, nähdäkseni miten se vaikuttaa hiuksiini pidemmällä aikavälillä. Pessimistinen ennusteeni pidempiaikaisesti Curly Girliksi ryhtymisestä johtuu siitä, että suurin osa trendeistä on iältään lyhytaikaisia. Usein kuitenkin nappaan jokaisesta hetkittäisestä hurahduksestani jotain pysyvämmin mukaani, vaikka uskollinen trendin noudattaminen jäisi. Omalla kohdallani selkeimmin elämään juurtuvat tekijät liittyvät asioihin, jotka ovat eniten arvojeni mukaisia ja jotka helpoimmin automatisoituvat arkirutiinieni joukkoon.

Todennäköisesti viimeistään vuoden vaihteessa uudet, laajalti eri kanavissa leviävät trendit alkavat saamaan nostetta ja tahattomastikin tukahduttamaan vanhoja altaan. Toisaalta yksittäisiin trendeihin hurahtamista voinee ennustaa jonkin verran juuri yksilön arvojen ja yleisten pitkäaikaisten trendien kautta. Siksi hypoteesini on, että tulevaisuudessa tulemme näkemään yhä enemmän kestävää kehitystä ja luonnonmukaisuutta edustavia trendejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *