Hae
Fundamental

Kolme yötä jouluun – oivalluksia pikkujoulukaudelta

Ajoittain ulos katsoessa tuntuu uskomattomalta, että enää on kolme yötä jouluun.  Etenkin eteläisemmässä Suomessa joulutunnelmaan pääseminen tuntuu olevan pitkälti mielen varassa, sillä maa on musta ja vetinen. Joulu piirtyy omaan mieleeni parhaiten lumenvalkeana, kiireettömänä ja läsnäolontäyteisenä aikana.

Tämä mielikuva elää vahvana siitä huolimatta, etteivät jouluni juuri koskaan mukaile sitä.

Viimeisimpinä vuosina olen useimmiten ollut valloittamassa maailmaa tai visusti työn äärellä hengähtäen vain hetkellisesti joulupyhinä. Tänä vuonna jouluni saapuu arjen äärellä, mutta maailma kutsuu vuoden alkajaisiksi.

Pohditko koskaan millaisen joulun omaan mieleesi piirrät ja miten se kohtaa sen, kuinka joulusi toteutuvat?

Todennäköisesti sekä joulustressi että joulurauha piiloutuvat juuri näiden mielikuvien ja niiden ohjaamien odotusten ja uskomusten taakse. Mitä ehdottomampi mieli on joulua kohti käydessään, sen suuremmin se stressaa sitä mikä ideaaleista jää uupumaan.

oivalluksia pikkujoulukaudelta

Ehkä juuri siksi, että joulu on tänä vuonna kohdallani kovin arkinen, olen erityisellä tavalla kerännyt mieleeni eri keskusteluista, tapahtumista ja juhlista pikkujoulukauden parhaita käytänteitä ja oivalluksia. Useat näistä sopivat erityisen hyvin myös varsinaisen joulun tunnelmointiin. Ja vaikka enää on kolme yötä jouluun ehtii näistä vielä nappaamaan kiinni halutessaan.

Ajoitus ja aikataulut

Tunnistin ajankäytöllisen ikuisuusongelman, jonka usein kohtaan muulloinkin kuin jouluna: suunnitelmia riittää rutkasti enemmän kuin aikaa. Jostain on välttämätöntä karsia. Kun jo lähtökohtaisesti pohtii mikä joulussa on kaikkein tärkeintä saada toteutumaan, löytyy herkemmin sallivuutta sille mikä jää kelkasta, jos kaikkea ei ehdi. Priorisointi tekee oman osansa joulustressin taltuttamiseksi.

Etenkin marraskuisin usein tuntuu, että viikonloput eivät riitä, vaikka kuinka priorisoisi. Jotain täytyy karsia, mutta toisaalta jotain voi myös pyrkiä tekemään toisin. Soimme osan pikkujouluista myös arki-iltoihin. Havahduin siihen, kuinka kiireettömyydellä ja läsnäololla höystetty jouluinen mielikuvani ylsi kaikkein lähimmäksi toteutumistaan juuri näissä.

Voiko jouluisia asioita tehdä myös jouluaaton ulkopuolella, jos tuntuu että aika ei riitä, mutta kaikki tekeminen on yhtälailla tärkeää?

Entä miksi aikataulut muuttuvat herkästi ehdottomiksi aattoa kohti?

Ikään kun joulu ei saapuisi ilman suursiivousta, lahjarallia ja ruokarumbaa. Kun aatto koittaa voi mieli ollakin kaikkea muuta kuin jouluinen. Voiko vastuuta jakaa useammalle tai itsensä päästää helpommalla?

Lahjat ja läsnäolo

Onko joku muu laillani kokenut, että läsnäolosta on tullut trendaava lahja? Ja juuri hyvällä tavalla. Lähes kaikissa käymissäni lahjakeskusteluissa moni on kertonut hankkivansa lahjaksi yhteistä tekemistä ja yhteisiä kokemuksia materian sijaan. Myös pikkujoulut ovat omassa lähipiirissäni vuosi vuodelta painottuneet enemmän yhteiseen tekemiseen varsinaisen varsinaisen juhlimisen sijaan. Olen ajatellut, että ikä tekee tässä tehtävänsä, mutta toisaalta havahtunut myös siihen, että arjesta aikaa halutaan tietoisesti irroittaa läsnäoloon ja pysähtymiseen.

Toinen loistava (pikku)joululahjaidea, jonka kuulin, oli antaa lahjaksi jotain omaa, jota ei enää tarvitse. Innostuimme ideasta niin, että ajattelimme kaveriporukalla kokeilla tätä ensi vuonna Secret Santa -hengessä. Muutenkin ekologisuus ja kestävät arvot tuntuvat näkyvän entistä enemmän myös joulussa.

Omaa jouluista mielikuvaani olen koittanut laveerata sallivaksi etenkin ajankäytön osalta. Usein jo uusien näkökulmien hakeminen omiin odotuksiin ja uskomuksiin voi laittaa jotain myös käytännössä liikkeelle – ja lopulta viedä enemmän kohti sitä, mistä uskomuksillaan luuli pitävänsä kiinni.

Joulukemisiksi suosittelen myös tätä viimevuotista, mutta aina ajankohtaista Maaret Kallion kolumnia.

Yksi kommentti

  1. Tinde kirjoitti:

    👍😊 voitko kirjoittaa postauksen parhaat elokuvat/sarjat/kirjat jotka sinua inspiroi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *